Varför mensskydd borde vara gratis

Frågan ifall mensskydd borde vara gratis eller ej är en väldigt snackis. Många, speciellt män, är emot det och personligen så tycker jag att argumenten är väldigt dåliga till varför mensskydd inte borde vara gratis. Jag har läst att "ska kvinnor som har stora bröst få gratis bh'ar då också eller?" - men det finns ju män som har så stora fötter att dom måste specialbeställa skor. Det är ju ungefär ett liknande problem som för storbystade kvinnor. Däremot har inte män mens, dom män som inte har en livmoder dvs. Sen har jag även läst "ska toapapper vara gratis också då eller?" - även där så är det något båda könen betalar, inte bara det ena könet. Att jämföra toapapper med mensskydd eller bh med mensskydd är helt irrelevant, enligt min åsikt. 

 

Jag vet, allting kostar idag. Jag säger inte att mensskydd SKA vara gratis, men det borde vara gratis, eller ifall vara mycket billigare! Det finns många anledningar till varför mensskydd borde vara gratis, eller iallafall att det fanns ett annat alternativ och här är några av dom:

 

- Män betalar inte för att vara män. Varför ska kvinnor betala för att dom är kvinnor? Det enda män behöver lägga ner pengar på som kvinnor nödvändigtvis inte behöver lägga ner pengar på är kondomer - men hah, finns ställen där dom kan få tag på gratis kondomer. Varför finns det inget liknande alternativ för livmoderbärare? Både när det kommer till mens och preventivmedel? Det är ju alltid kvinnan som ska se till att hon går på p-piller, eller något annat preventivmedel. Vilket inte är speciellt billigt! Män behöver inte tänka på något sånt, förutom att använda kondom om han ligger runt pga könssjukdomar. Men han behöver varken betala mensskydd eller preventivmedel. Oftast tar dom för givet att alla tjejer ska gå på p-piller och skiter i att köpa kondomer också för den delen.   

 

- Det är redan dyrt att vara kvinna. Vi har större press på oss när det kommer till utseendet - det är hår, hud, smink, naglar, kroppsbehåring - män behöver inte raka ett skit om dom inte vill, för deras hår är ju inte äckligt. Sen mensskydd och preventivmedel på det. 

 

- Kvinnor tillbringar minst 50.000 kronor på att ha mens under sitt liv, och då bara till sig själv - sen kanske hon har en eller flera döttrar som inte har ekonomin till sina egna mensskydd än. Det är otroligt mycket pengar!  

 

- Mensskydd är dyrt, med tanke på att det inte är speciellt mycket i förpackningen heller. Tänk alla kvinnor som har dålig ekonomi och ännu värre är ensamstående mammor på det också. Dom skulle kunna använda pengarna på så mycket mer än tamponger och bindor. 

 

 - Har man en jobbig menstruation och får jätteont varje gång måste man lägga ner pengar på värktabletter, och även pengar på preventivmedel ifall man är sexuellt aktiv eller har en så pass jobbig menstruation att man måste gå på preventivmedel ändå. Bara det är mycket pengar i sig, och sen ska man betala skydden på det också.  

 

- Menstruation är ett av det mest naturliga som du kan ha och kvinnor borde inte straffas ekonomiskt för det. Ja, bajs och kiss är lika naturligt det med. Men det är något både män och kvinnor betalar. Sen om man tänker rent logiskt så är inte toapapper ett måste. Skulle man ha väldigt taskigt med pengar en månad funkar det ju att hoppa in i duschen en snabbis, torka med en handduk eller gå på en offentlig toalett. Men att ha mensskydd är verkligen ett måste, speciellt om man blöder mycket och ifall det är vardag.   

 

- Efter mensen behöver man oftast trosskydd då man får bruna flytningar. Så, först lägger man ner pengar på bindor och tamponger, och sen måste man köpa trosskydd också! 

 

Fine, låt mensskydd kosta då. Men det borde verkligen finnas något alternativ för kvinnor med dålig ekonomi. För mensskydd är mycket pengar, med tanke på att det inte är speciellt mycket man får för pengarna heller - speciellt inte om man har en riklig menstruation. Vi kvinnor lägger ner massor med pengar på att plågas och vad behöver män betala som inte vi kvinnor behöver betala? Man straffar verkligen kvinnan ekonomiskt, för det är vi som måste lägga ner pengar på både mensskydd OCH preventivmedel. 

Senaste från blogg.se

 • Från Göteborg till Florida: Veckans blogg om livet i ett främmande land

  Floridaliv är bloggen som får en att sukta efter ett sol, bad och ett varmt land.

  Sarah som driver bloggen delar med sig av familjelivet och hur det fungerar i Florida.

  Hennes härliga bilder gör att man bara vill scrolla genom bloggen hela dagen!

    

   

  Hej på andra sidan jorden! Hur kommer det sig att ni flyttade till Florida?

  – Vi flyttade hit för att lära känna min biologiska far bättre. Mina föräldrar skilde sig när jag var liten och mamma flyttade då tillbaka till Sverige. När jag själv fick barn började jag intressera mig mer för min bakgrund och la nästan ett års tid på att förnya mitt amerikanska pass. Det sorgliga är att min biologiska far gick bort ett år efter att vi flyttade över, men vi fick i alla fall ett år tillsammans.  

   

  Hur länge har ni bott där?

  – Vi har nu bott i Florida i fyra år.  

   

   Hemma på Sarahs gata i Florida! 

   

  Du har en hel kategori på bloggen som heter ”Sverige VS USA”. Kan du nämna den största skillnaden?

  – Det är stor skillnad på nästintill allt, men jag kan väl nämna några högst personliga punkter som absolut inte är vetenskapliga:

  Svensken är mer ”direct”, amerikanen kan upplevas ”two faced”. Hör väl ihop med att amerikaner är kända för att vara trevliga och enkla att få kontakt med. Men det kan ibland kännas falskt.

  – Svenskar ska hitta anledningar att få ”unna sig” saker. Det kanske är inbyggt från den ökända jantelagen? Svenskar säger: ”Nu är det semester – nu får man äta dessert eller ta en öl”. Det är mer befriande med Florida, här lever man livet mer komplexfritt med livskvalitet i vardagen.

   

  Vad är det bästa med Florida?

  – Det bästa med Florida för mig är vädret. Visst det kan vara supervarmt under sommarmånaderna, men värme och sol året om gör stor skillnad för humöret.

   

  Så många fina sommar- och solbilder

   

  Ja, det låter härligt! Vad skulle du säga är det sämsta?

  – Sämsta med Florida är bilkörningen. I USA behöver du ha en bil, vart du än ska. Det i kombination med att det är många dåliga bilar på vägarna, många gamla personer som kör som kanske inte borde vara på vägarna för de varken hör eller ser bra och många riktigt dåliga bilförare blir det mycket olyckor varje dag, tyvärr.  

   

  Vad saknar du från Sverige som inte finns i Florida?

  – Massor. Först och främst saknar jag min familj, släkt och vänner. Speciellt när det är sammankomster, födelsedagar och högtider. Mer vardagliga saker jag saknar är till exempel: iskallt gott kranvatten, leverpastej, goda mejeriprodukter, svensk husmanskost och fönsterbrädor.  

   

  Halloweenpyntat hus i Florida. Lite läskigare än i Sverige va? 

   

  Fönsterbrädor? Det var udda! På din blogg kan man läsa om ert halloweenfirande och du nämner att cirka 200 barn brukar gå förbi er gata!! Är denna högtid verkligen så stor i USA som den framställs i filmer och serier?

  – Amerikaner älskar halloween och det är absolut så stort som det ger sken av på tv. Jag gissar att det är tillfället då barn, liksom vuxna, kan klä ut sig till deras fantasikaraktär och hejdlöst spexa.  

   

  På tal om högtider! Hur känns det att fira jul den 25:e istället för den 24:e? Eller hur brukar ni göra?

  – Vi firar jul båda dagarna! Den 24:e försöker vi ha en så svensk jul vi kan med sillunch, köttbullar och skinka till middag samt svenska pepparkakor och julmust. Vi älskar IKEA, vår räddning med svensk mat här! Presenter öppnar vi efter klockan 15 på eftermiddagen och försöker se på Kalle. Den 25:e öppnar de några till paket fast på morgonen, som den amerikanska traditionen. Så det är helt enkelt två julaftnar i detta hem. Vi vill ge båda kulturerna till barnen, därför firar vi även thanksgiving som inte finns i Sverige, men också midsommar och lucia som inte finns här egentligen.   

   

  Tänk att få fira midsommar med sol och strand istället för regn och mygg! 

   

  Att fira jul två gånger och midsommar när det faktiskt är sol – nu blir jag avundsjuk! Men har du några tips på sevärdheter och ställen att åka förbi om man vill resa till Florida?

  – Floridas vår och höst är fantastisk. Siesta Beach med pudervit och sval sand även den varmaste dagen har flera gånger röstats till USAs bästa strand! Jag skulle även rekommendera att åka någon av alla sightseeingbåtar för att se delfiner och airboats i träsken om man vill se alligatorer. Buschgardens är också en rolig nöjespark med både attraktioner för alla åldrar och zoo i ett. Det finns så enormt mycket att göra här!

   

  Sista frågan: kan du nämna tre saker som få vet om dig?

  – Jag är en riktig badkruka! Jag badar i vår pool kanske max 3 gånger om året. Smart nog byggde vi även en jacuzzi som jag använder mer för den kan jag värma upp till nödvändiga 40 grader.

  – Jag har flyttat över 15 gånger i mitt liv.

  – Jag älskar getost! Det är fantastiskt gott, även på pizza.

   

  Så spännande att få höra om ditt liv i Florida! Tack för att vi fick prata med dig. Här hittar ni Sarahs blogg

   

  DU KANSKE OCKSÅ GILLAR DETTA:

  – 6 anledningar till varför du ska resa själv! 

  – 50 grymma bloggare du inte får missa. 

  – Bästa halloweentipsen!

  – Läs om Louise i Turkiet.

  – 8 anledningar till varför du ska testa att bo utomlands

   

   

 • Butterkaka med äpple - den här får ni inte missa!

  Okej, hör på vad denna kaka består av: smördeg, bulldeg, vaniljkräm, äpple och kanel. Drömmen!!
 • Vi tar en tur till Köpenhamn!

  Eller ja, egentligen är det Susanne som gör det. Men vi hänger med på ett hörn och får se bilder!

Senaste från My everyday

Senaste från Stil & skönhet

Senaste från my Food

Background designed by Freepik